Nieuws

Wensbus Gennep 10 jaar

april 2024

Al tien jaar lang rijdt Wensbus Gennep met vervoer op maat door deze regio. De Wensbus blijkt een succes.  Wat begon als een idee om de bereikbaarheid en leefbaarheid van kleine dorpen te verbeteren, groeide uit tot een belangrijk lokaal vervoersnetwerk.
Het aantal klanten bleef in de loop der jaren  maar groeien. Na Ven-Zelderheide, waar het allemaal begon, en Ottersum zijn ook Milsbeek en Heijen ingepast. Later volgde ook Gennep.
Bij de start in 2014 wilde men op vaste tijden gaan rijden met vaste lijnen, maar dat was geen succes. En zo ontstond het ‘van deur tot deur vervoer’ met vaste ritten naar dagbestedingen en huiskamers, o.a. van  Ven-Zelderheide. Was oorspronkelijk de gemeente Gennep het vervoersgebied, een aantal sociaal belangrijke bestemmingen over de Maas zoals o.a. het Maasziekenhuis werden later hieraan toegevoeg.
Vanaf 2022 werden de vervoersactiviteiten uitgebreid met  Middelaar en Plasmolen. Gelijktijdig is een tweede, elektrische, bus in gebruik genomen.
Bijzonder is dat dit in zijn geheel wordt gedaan door vrijwilligers.

Viering 10-jarig bestaan
Op tweede Paasdag, 1 april 2024, werd het tienjarig bestaan gevierd met een samenzijn in de kantine van Tennisvereniging TOV. Hier werden de vrijwilligers van het eerste uur gehuldigd.
Als chauffeurs waren dat John Ros, Piet Hopman en Jan Broekman. Henk Vulling, Harry van de Bogaert, Luuk Otten en Jan Welles zijn als grondleggers van de Stichting Wensbus Gennep eveneens 10 jaar actief. Al met al mag zeker geconstateerd worden dat de Wensbus Gennep een zeer goede, welkome en belangrijke aanvulling is voor de leefbaarheid is in de gemeente Gennep en een stukje Mook.

 

Word jij de nieuwe secretariële ondersteuning van de Wensbus?

Februari 2024

Het bestuur van stichting Wensbus Gennep is op zoek naar een vrijwillig(st)er die notuleert en de verslaglegging verzorgt van het Wensbusbestuur.
Dit bestuursoverleg vindt ongeveer acht tot tienmaal per jaar plaats.
Momenteel is woensdagochtend gekozen als overlegmoment. Daarvoor is ongeveer 1,5 tot 2 uur tijd gereserveerd. Een andere dag is bespreekbaar, maar enkel in de ochtend. We komen in Ottersum bijeen.

Wil je wat meer informatie over de werkzaamheden? Of over de Wensbus? Neem dan contact met ons op via e-mailadres: bestuurwensbusgennep@gmail.com
Vermeld je telefoonnummer en tijden waarop je telefonisch bereikbaar bent, dan de secretaris, of een van de andere bestuursleden contact met je op.
Wij kijken uit naar jouw reactie.

 

Voorspoedig 2024

December 2023

Het bestuur van Stichting Wensbus en al haar vrijwilligers wensen u voorspoedig en vooral een gezond 2024 toe.
Wij hopen u allen in 2024 opnieuw te mogen begroeten en  vervoeren.

Wensbus rijdt tijdens viering Gemeente Gennep 50 jaar

Augustus 2023

De huidige Gemeente Gennep ontstond, met de toevoeging van Heijen en Ottersum 50 jaar geleden. Om dit luister bij te zetten wordt er op 9 september, een fietsroute langs de vijf kernen georganiseerd, genaamd ‘Zwermen over de kernen’.
In iedere dorpskern zijn er festiviteiten georganiseerd. Ook de nodige bedrijven openen de deuren en de horeca heeft mooie acties. Er is genoeg te beleven!
Niet fietsen? Minder mobiel, toch meedoen? De Wensbus gaat rijden op 9 september as. vanaf alle huiskamers. De exacte invulling wordt later bekend gemaakt.

 

‘Het leukst is de babbel aan de telefoon’

Wensbus-coördinator Jenneke Kouws over haar  vrijwilligerswerk

Juli 2023

Jenneke Kouws, geboren, getogen en woonachtig in Ottersum, zocht na haar vervroegd pensioen vrijwilligerswerk. Jenneke: “Ik heb gewerkt in de gezondheidszorg, maar het moest iets anders worden. Begin 2017 hoorde ik over het Wensbus-project. Dat leek mij heel geschikt.” Jenneke Kouws startte als chauffeur. Al snel bleek dat die er voldoende waren. Het Wensbusbestuur  verzocht haar aan om coördinator te worden.

Coördinator
Een coördinator ontvangt de ritaanvragen en plant de ritten. Zij werken allen volgens een maandelijks rooster. “Als coördinator ben je een paar dagen per maand inzetbaar. Vanaf 8.00 uur ben je bereikbaar o.a. voor chauffeurs voor allerlei zaken. Tussen 10.00 – 12.00 uur komen de nieuwe ritaanvragen binnen en later in de middag maak je de routes voor de volgend werkdag.” Omdat er veel ritaanvragen kwamen, is in november 2021 een extra bus, een elektrische variant, een Mercedes E-Vito in gebruik genomen. Gelijktijdig werd het aantal chauffeurs flink uitgebreid,
maar er is zeker nog plaats voor meerdere chauffeurs.
Leuk contact
“Als coördinator spreek je alle passagiers. Soms is dat kort en zakelijk, maar vaak is er een leuk gesprek. Zeker als je elkaar al vaker gesproken hebt. Dit telefonische contact met een babbel vind ik het leukste onderdeel van dit werk. Dat geldt ook voor het telefonische contact met de chauffeurs.” Coördinator Kouws hoort van passagiers veel waardering over de geboden service, over de vriendelijkheid en de behulpzaamheid. Opmerkingen zoals; ‘zo fijn, deze voorziening van deur tot deur’,  ‘er is hulp bij in- en uitstappen’ en ‘het is gezellig in de bus’ worden gemaakt.
Als coördinator kan je alles vanuit huis uitvoeren. “Er is tussendoor tijd voor andere zaken, zolang je maar telefonisch bereikbaar blijft en het planningssysteem kan gebruiken, kun je doen waar je zin in hebt.”
Heb jij n.a.v. bovenstaande interesse  in een functie als coördinator, of als chauffeur?  Nieuwe collega’s, om het Wensbus team te versterken zijn van harte welkom. Of wil je mogelijk eerst meer informatie

Stuur een e-mail naar: bestuurwensbusgennep@gmail.com  en dan nemen wij contact met je op en zijn natuurlijk bereid je verdere vragen te beantwoorden.


De prestaties van de Wensbus in 2022

Mei 2023

In 2022 is er door de Stichting Wensbus een heel jaar met twee bussen gereden.
Ook maken Plasmolen en Middelaar onderdeel uit van plaatsen waarop gereden wordt.
Dit is duidelijk in de cijfers te zien. Het aantal gereden kilometers is meer dan verdubbeld.
Meer dan 200 deelnemers maakten in totaal  meer dan 5400 ritten.
Omdat er met twee bussen wordt gereden, zijn ook logischerwijs de opbrengsten hoger dan 2021. Deze zijn bijna verdubbeld.
Wat eerder geconstateerd werd dat het merendeel van haar passagiers ouderen zijn, is in 2022 opnieuw bevestigd. Dit ondanks dat het vervoer met de Wensbus geen leeftijdsbeperking heeft.
Maasziekenhuis Pantein was ook afgelopen jaar een hele belangrijke en veelvuldige bestemming.
Hier kunt u de  cijfers van 2022  afgezet tegen de jaren 2017, 2018, 2019,2020

‘Ik doe het met alle liefde en plezier’

Wensbus-chauffeur Ton Frenken over zijn vrijwilligerswerk

April 2023

Ton Frenken uit Milsbeek, startte begin 2022 als chauffeur bij de Stichting Wensbus. Het past goed bij zijn andere bezigheden zoals o.a. fietsen, met de camper erop uit, wandelen, golven en motorrijden.”Je kunt zelf voor een periode van 4 weken een aantal dagen opgeven wanneer je als chauffeur beschikbaar bent. Je kunt zelfs aangeven of je een hele of halve dag wilt rijden, een grote mate van vrijheid die mij heel goed bevalt. Ik rijd twee hele dagen in een periode van 4 weken.”
Wensbuschauffeur
Het chaufferen bevalt hem uitermate goed. Ton vindt het gevarieerd en het  contact met de vele klanten prettig. Hij rijdt in de Gemeente Gennep, Plasmolen en Middelaar. Daarnaast worden een viertal zorginstellingen in Boxmeer aangedaan.
“Natuurlijk steken we bij de overwegend wat oudere passagiers ook graag een helpende hand uit bij het uit- en instappen.”
Dankbaarheid
Chauffeur Frenken: “Mensen zijn blij dat ze op pad kunnen zonder afhankelijk te zijn van familie of vrienden en dat voor een zacht prijsje. Reacties zoals ‘wat fijn dat ik even eruit kon, mijn dag is weer helemaal goed’, zijn goud waard.”
Een ander voordeel is, zo vertelt hij lachend, dat hij op die dag geen krant hoeft te lezen of naar het nieuws te luisteren. Zijn klanten houden hem volledig op de hoogte.
“Het is ontzettend dankbaar werk. Ik doe het met alle liefde en plezier.”

Heb jij ook belangstelling?
Heb jij na het lezen van zijn verhaal ook belangstelling om ook chauffeur te worden bij de Stichting Wensbus. Of wil je anderszins betrokken worden? Als coördinator bijvoorbeeld? Of wil je eerst meer informatie? Stuur dan een e-mail naar: bestuurwensbusgennep@gmail.com ,vermeld daarbij je naam, mailadres en telefoonnummer. Stichting Wensbus neemt contact met je op.

Wensbus vervoert Limburgse Gouveneur tijdens bezoek

Januari 2023

Op woensdag 25 januari jl. bezocht de Gouveneur van Limburg, Emile Roemer, de Gemeente Gennep.
De Wensbus had de eer hem tijdens dit werkbezoek rond te rijden.

Voorspoedig 2023

December 2022

Het bestuur van Stichting Wensbus en al haar vrijwilligers wensen u voorspoedig 2023 toe.
Wij hopen u allen in 2023 opnieuw te mogen begroeten en  vervoeren.

Vrienden van Norbertus en  Wensbus  organiseren opfriscursus

November 2022

In samenwerking met de Vrienden van de Norbertusbus en de Stichting Wensbus is voor de chauffeurs een opfriscursus  rijvaardigheid onder leiding van een verkeersdeskundige van Veilig Verkeer Nederland georganiseerd. Deze cursus bestond uit een deel praktijk en een deel theorie. In totaal  hebben een 30-tal vrijwillige chauffeurs van beide stichtingen hieraan deelgenomen.

Felicitaties voor Vrienden van Norbertus

Stichting Wensbus Gennep feliciteert de Stichting Vrienden van Norbertus van harte met haar 25-jarig jubileum en de mooie en terechte Ganapja onderscheiding.

Overleden Herman Artz, chauffeur Wensbus

september 2022

Op 13 augustus jl. is vrijwilliger en wensbuschauffeur Herman Artz na een kort ziekbed overleden.
Sinds hij gestopt was met werken, was Herman enthousiast chauffeur bij de Wensbus.
Hij was een graag geziene man, die klaarstond als er een beroep op hem gedaan werd.
Het Bestuur van de Wensbus en al haar vrijwilligers wensen Henny, zijn partner, en dochters Judith, Nicole en Anouk veel sterkte met dit grote verlies.
Herman mocht maar 64 jaar worden.

 

Wensbus in promotiefilmpje ‘Kommee’

Juni 2022

Kommee informeert ouderen over de mogelijkheden en werking van het openbaar vervoer. Het organiseert in de maand juni o.a. informatie-bijeenkomsten in de Gemeente Gennep. Met als uiteindelijke doel om ouderen zorgeloos op pad te laten gaan. Meer weten over Kommee, zie https://kommeesamenoppad.nl

Kommee is een initiatief van Trendsportal, een samenwerkingsverband van de acht gemeenten in Noord-Limburg op het gebied van mobiliteit en logistiek.

Stichting Wensbus heeft meegewerkt aan een promotiefilmpje ten behoeve van Kommee.

 

De prestaties van de Wensbus 2021

Afname coronapandemie zichtbaar in de cijfers

mei 2022

De wereldwijde coronapandemie lijkt onder controle. De speciale maatregelen, ook qua vervoer, zijn in de tweede helft van 2021 langzamerhand afgebouwd. Dit betekende dan ook meer verreden kilometers, meer ritten en meer passagiers in vergelijk met 2020. Ook de ritopbrengsten zijn navenant gestegen.

Opvallend
Het aantal vrijwilligers is opvallend gestegen met 64 % van 25 naar 41. Stichting Wensbus is hier heel blij mee. Een actieve werving voor nieuwe chauffeurs is hier o.a. debet aan. Deze actie hield ook verband met de aanschaf van een tweede (E)-bus in het najaar van 2021.

 

Word jij coördinator voor de Wensbus?

april 2022

De Stichting Wensbus, volledig gerund door vrijwilligers, heeft behoefte aan coördinatoren. Dit is werk wat je thuis uit kunt voeren! Hiervoor zijn een goede communicatieve vaardigheden een pré.Kun je omgaan met een mobiele telefoon en een digitaal systeem? Dan ben je mogelijk de nieuwe coördinator en kom je ons team versterken!
Misschien ken je zelfs iemand die dit ook zou willen doen!

Wat doet een coördinator?
Een coördinator is d.m.v. een mobiele telefoon het centrale aanspreekpunt voor de ritten voor passagiers en de Wensbus chauffeurs. Je werkt volgens rooster in een blok van 3 dagen van 8.00 uur tot 18.00 uur.

Tussen 10.00 uur en 12.00 uur word je gebeld door passagiers die een rit willen reserveren of andere vragen hebben. Dan is het noodzakelijk een PC, laptop of tablet bij de hand te hebben om de rit-reservering in te voeren in een beveiligd digitaal reserveringssysteem.
Gedurende de rest van de dag blijf je telefonisch bereikbaar, maar je bent dan vrij om te gaan en staan waar je wilt met de mobiele telefoon binnen handbereik.
Als de reserveringen voor de volgende dag binnen zijn, worden in de namiddag de betreffende chauffeurs geïnstrueerd. Daarmee is je dienst voor die dag afgesloten.

Mogelijk is je interesse gewekt of wil je meer aanvullende informatie?
Stuur dan een e-mail naar: bestuurwensbusgennep@gmail.com
Vermeld daarbij je naam, mailadres en telefoonnummer. Een vrijwilliger van Stichting Wensbus neemt contact met je op.

Mondkapjes en de Wensbus

maart 2022

Vanaf woensdag 23 maart 2022 heeft de overheid bepaald dat u geen mondkapje meer behoeft te dragen in en rond het openbaar vervoer. Ook de Wensbus valt in deze categorie.
Toch vragen wij u -gelet op de kwetsbaren in onze samenleving en wellicht in uw omgeving – goed op te letten. Een mondkapje is niet verplicht maar mag uiteraard wel.
De Rijksoverheid geeft wel een aantal adviezen voor hen die met corona besmet zijn (geweest) of die met personen in aanraking zijn geweest die corona hebben.
Welke dat zijn kunt u hier lezen
Wij wensen u, uw medereizigers én onze medewerkers een Coronavrije rit toe.

Wensbus breidt rijgebied uit

februari 2022

Zoals al eerder gemeld is er een tweede Wensbus aangeschaft, een Mercedes eVito. Dit past in de eerdere wensen van de Stichting Wensbus. Gelijktijdig breidt de Wensbus ook haar rijgebied naar Plasmolen en Middelaar. Dat is met de Dorpsraad
Plasmolen en Middelaar overeengekomen. Deze uitbreiding treedt per 1 februari 2022 officieel in werking.
Dit betekent natuurlijk dat er meer ritten gereden worden, waarvoor ook meerdere chauffeurs nodig zijn. Een werving voor chauffeurs leverde een 13-tal nieuwe chauffeurs op. Een geweldige uitbreiding dus.

Nog meer uitbreiding
Tijdelijk is er een uitbreiding qua bestemming.
Voor (booster)vaccinaties is GGD-Cuijk toegevoegd aan zogenaamde puntbestemmingen van de Wensbus Gennep. Er zijn al enkele ritten geweest.

Wensbus Gennep  bij GENNEPNEWS

december 2021

Op 2 december 2021 waren Henk Vullings en Harry v.d. Bogaert (bestuursleden van
Stichting Wensbus Gennep) te gast bij GENNEPNEWS.
Zij vertelden over het ontstaan van de Stichting Wensbus, de nieuwe E-bus en de toekomstplannen.
U kunt het interview terugzien via onderstaande link. Het betreft het programma inZICHT van 2 december 2021.
In dit programma komen diverse onderwerpen aan de orde. Het interview met de heren Vullings en v.d. Bogaert start na circa 7 minuten.
https://gennep.news/inzicht/

E-bus voor Stichting Wensbus


Chauffeur Jenneke (midden) met burgemeester Hans Teunissen (l) en voorzitter Henk Vullings (r). (Foto: Jos Gröniger)

(15-11-2021)

GENNEP | Voor menig voordeur in de gemeente stopte het handige vervoersmiddel voor inwoners uit de Gennepse kernen de laatste jaren al meer dan eens. De Wensbus is inmiddels een ingeburgerd initiatief dat talloze mensen die niet over eigen vervoer beschikken naar de gewenste bestemming brengt. Sinds maandagmiddag is het wagenpark van de stichting Wensbus uitgebreid met een elektrische Mercedes bus. Burgemeester Hans Teunissen en voorzitter Henk Vullings maakten meteen een proefrit met chauffeur Jenneke achter het stuur.


Bij Mercedesgarage Wensink in Heijen waren bestuursleden en chauffeurs van de stichting Wensbus samengekomen voor het heugelijke moment. De nieuwe Mercedes eVito stond bij de garage op het bedrijventerrein De Grens klaar voor de start. Met de nieuwe bus is het ook mogelijk straks de kernen Middelaar en Plasmolen te bedienen.

Voor iedereen, van deur tot deur
De Wensbus rijdt in de gemeente Gennep van deur tot deur. Op visite gaan bij een kennis, naar een kaartmiddag of boodschappen doen, het kan tegen een sterk gereduceerd tarief van varieert van 1,50 tot 2,50 euro. Voor het reizen met de vervoersservice is geen OV-chipkaart of ander pasje nodig. Een pinpas volstaat. Voor mensen die vanuit de gemeente Gennep naar het Maasziekenhuis, verpleeghuis Madeleine of de GGZ-instelling in Boxmeer willen is de Wensbus ook beschikbaar.
Bij mensen bestaat de indruk dat de Wensbus voor ouderen is. Dat misverstand wil voorzitter Henk Vullings rechtzetten: “Alle leeftijdsgroepen kunnen met de Wensbus reizen. We zijn aanvullend openbaarvervoer en zijn geen doelgroepenververvoer.” Ook kunnen mensen met een beperking niet reizen met de bus omdat er geen lift aan boord is.

Uitbreiding
De Wensbus breidt per 1 januari het bereik uit als ook Middelaar en Plasmolen worden aangesloten. De tweede Wensbus wordt ingezet voor vervoer in deze kernen. De opzet is hetzelfde als in Gennep. Er is vervoer van deur tot deur en naar de puntbestemmingen zoals het ziekenhuis en Madeleine in Boxmeer. Ook vervoer tussen Gennepse kernen en Plasmolen en Middelaar is mogelijk.
Lees meer over de nieuwe Wensbus in De Maas en Niersbode van deze week.

De prestaties van de Wensbus in 2020

Wensbus bleef rijden onder moeilijke omstandigheden


augustus 2021

De wereldwijde Coronapandemie heeft in 2020 zijn weerslag gehad op ons allemaal. Iedereen heeft wel op een of andere manier de gevolgen hiervan ervaren. Dit geldt ook voor De Wensbus en dit is te zien in de resultaten van 2020. Toch heeft De Wensbus nog 244 dagen gereden. Echter met minder passagiers per rit om de veiligheid te waarborgen en besmettingen te voorkomen.
Het aantal verreden kilometers nam  38% af. Ruim 130 deelnemers maakten in totaal 2202 ritten. Het totaal aantal passagiers, en daarmee ook de opbrengsten van de ritten, nam om voornoemde redenen af met meer dan 40%.
Meer dan 90% van de passagiers was 60 jaar en ouder. Hiervan was meer dan 55 % ouder dan 75 jaar. Hiermee wordt wederom bevestigd dat het merendeel van haar passagiers ouderen zijn.  Dit ondanks dat het vervoer met de Wensbus geen leeftijdsbeperking heeft.
Maasziekenhuis Pantein was ook afgelopen jaar een wederom een hele belangrijke en veelvuldige bestemming.
In onderstaande tabel wat meer cijfers, ook van 2017, 2018 en 2019.

Gezien de bijzondere omstandigheden is de Stichting Wensbus trots dat het is blijven rijden. De passagiers konden blijven rekenen op dit bijzondere vervoer.

Wensbusvrijwilligster Lenie Smits geridderd

april 2021

Lenie Smits, vrijwilligster  van o.a. de Wensbus is op 26 april 2021 geridderd, samen met haar partner Sil.  De Wensbus is supertrots om zo’n vrijwilligster in haar gelederen te hebben. Lees hier een artikel over haar onderscheiding in ‘De Gelderlander’.

Betaalsysteem iZettle

De Wensbus heeft al enige tijd een nieuw betalingssysteem genaamd: iZettle. Met behulp van een betaalpas kan hiermee gemakkelijk en contactloos betaald worden. Wij vragen u om hiervan gebruik te maken.

Fijne Feestdagen
Gelukkig en gezond 2021

December 2020

€487,93 voor Wensbus

november 2020

Stichting Wensbus heeft €487,93 ontvangen van Rabo Clubsupport. Rabo Clubsupport ondersteunt jaarlijks clubs en verenigingen financieel. Rabo-leden kunnen d.m.v. stemmen bepalen welke club of vereniging zij financieel willen ondersteunen.
Ook Stichting Wensbus deed mee en dit leverde dit jaar dat mooie bedrag op.
De Wensbus is erg blij mee en dankt Rabo Clubsupport hartelijk voor dit fantastisch resultaat.

Wensbus in actie

mei 2020

In het wekelijks overleg van de dorp- en wijkondersteuners, de gemeente Gennep, Synthese en De Konnectkever is ‘Wensbus in actie’ ontstaan. Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Gennep, Synthese en de dorps- en wijkraden.
Vanuit de gezamenlijke wens om de inwoners van onze gemeente tijdens deze Corona-crisis op gepaste afstand te bereiken, groeide dit idee met een boodschap. ‘Ontmoeten, bemoedigen, verhalen ophalen en er zijn voor elkaar.’ Gedurende vier weken zijn we op dinsdagmorgen in Gennep en Heijen neergestreken en op donderdagmiddag in Ven Zelderheide, Ottersum en Milsbeek.
Tijdens de rondgang zijn een aantal inwoners verrast met een presentje van lokale ondernemers.
Een mooie ervaring, waarbij we waardering en warme reacties vanuit de gemeenschap  mochten ontvangen. En alle lof voor de medewerkers van de Wensbus die hier met zichtbaar plezier hun medewerking aan verleend hebben.
Namens Gemeente Gennep, Synthese, De Konnectkever en de dorp- en wijkondersteuners; bedankt!

De prestaties van de Wensbus in 2019

maart 2020

In 2019 heeft de Wensbus in totaal 264 dagen van de 365 dagen gereden en bijna 36000 kilometer afgelegd. Dat is iets meer dan 2018.
Ruim 190 deelnemers maakten in totaal 3700 ritten. Het totaal aantal passagiers, en daarmee ook de rit-opbrengsten, nam wat af t.o.v. 2018.
Bijna 90 % van de passagiers was 60 jaar en ouder. Hiervan was meer dan 63 % ouder dan 75 jaar. Hiermee wordt opnieuw bevestigd dat het merendeel van de passagiers ‘ouderen’ zijn. Dit ondanks dat het vervoer met de Wensbus geen leeftijdsbeperking heeft.
Maasziekenhuis Pantein was ook afgelopen jaar een hele belangrijke en veelvuldige bestemming.In de tabel wat meer cijfers, ook van 2017 en 2018.

Maatschappelijke betekenis
Bijzonder is en blijft het, dat de Wensbus met een dertigtal vrijwilligers het mogelijk maakt om meer dan 190 bewoners van de Gemeente Gennep in gebieden waar openbaar vervoer moeilijk realiseerbaar is, naar gewenste bestemmingen te brengen.
Opmerkelijk was dat de Wensbus eind vorig jaar een overlijdensbericht ontving van de familie van een overleden deelnemer. Het illustreert de maatschappelijke betekenis van de Wensbus.

Veiligheid hoog in het vaandel

februari 2020


Safety firstDe Wensbus heeft veiligheid van haar deelnemers en de chauffeurs hoog in het vaandel staan. Dat betekent bijvoorbeeld dat er eisen gesteld worden aan de chauffeurs. Tweejaarlijks moeten zij gekeurd worden door een keuringsarts. En is de chauffeur ouder dan 75 jaar, dient hij jaarlijks gekeurd te worden. Daarnaast wordt de rijvaardigheid structureel onder de loep genomen. Periodiek maken dechauffeurs met een rij-instructeur een rit om zo scherp te blijven. Op deze manier wil de Wensbus de veiligheid van haar deelnemers tijdens de ritten waarborgen

Fijne Feestdagen en een mooi 2020

december 2019

De Wensbus wenst alle deelnemers, website-bezoekers en iedereen die betrokken is hetzij als chauffeur, coördinator of anderszins hele fijne feestdagen en een mooi, gezond en veilig 2020 toe.

Periodiek Overleg

december 2019Twee maandelijks komen de chauffeurs, coördinatoren en bestuursleden van de Stichting Wensbus bij elkaar voor overleg. Op de agenda staat o.a. verbetering van de dienstverlening, de planning, afstemming en bespreken van knelpunten.

Een knelpunt wat o.a. naar voren kwam is de veronderstelling van een aantal deelnemers dat de Wensbus een taxibedrijf is. De Wensbus is geen taxibedrijf! Deze misvatting schept verwachtingen waaraan de Wensbus niet mag, kan en wil voldoen.
De Wensbus wil een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van kleine kernen in landelijke gebieden zoals in Noord Limburg. Voor professionele vervoerdersis het in deze genoemde gebieden vaak niet rendabel of alleen maar tegen hele hoge kosten.

Wilt u meer weten over de missie van de stichting Wensbus dan kunt u dat hier vinden.
De Stichting wordt gerund door onbezoldigde vrijwilligers. Met hart en ziel zetten zij zich in als chauffeur, planner, coördinator of bestuurslid.

Vrijwilligers zijn altijd welkom. Wilt u een bijdrage leveren aan de Wensbus als chauffeur, coördinator of anderszins ? Laat het ons weten. U kunt zichhier melden.

Eerste Lustrum Wensbus een feit

september 2019
Dit jaar is het vijfjarig bestaan van de Wensbus gevierd met al de vrijwilligers. Samen is geluncht en daarna hebben vooral de chauffeurs op de bowlingbaan bewezen dat zij ook daar de juiste route wisten te kiezen. Deze vrijwilligers (28) zorgen ervoor dat de Wensbus op alle werkdagen beschikbaar is voor de bewoners van Gennep. 

In maart 2014 is de Wensbus Ottersum – Ven- Zelderheide begonnen. In eerste instantie werd deelgenomen namen  aan een pilot van de provincie Limburg en Veolia. Al voor de start van dit project had de toenmalige werkgroep Leefbaar van Dag- Ottersum de wens om te komen tot een vervoersoplossing voor mensen uit Ottersum die geen eigen vervoer hebben. Die oplossing werd snel gevonden door gebruik te kunnen maken van de pilot Wensbus. Op 11 december 2014 nam Arriva van Veolia het openbaar vervoer over. De pilot werd gelijk afgesloten en de stuurgroep heeft daarop gekozen om verder te gaan als Stichting Wensbus Gennep met drie bestuursleden.

De Wensbus lijkt alleen bedoeld te zijn voor ouderen, maar dat is niet zo. Iedereen kan van deze bus gebruikmaken voor bestemmingen binnen de gemeente Gennep, naar het Maasziekenhuis in Beugen en het verzorgingshuis Madeleine in Boxmeer. Er wordt dagelijks gereden van deur tot deur op door u gevraagde tijden, tussen 8.00 tot 18.00 uur. Echter niet in het weekend. Voor een groepsuitstapje in de omgeving van Gennep kan vooral voor ouderen hierop een uitzondering gemaakt worden.
U kunt de bus telefonisch bestellen, doe dat een dag van tevoren tussen 10.00 en 12.00 uur, via telefoonnummer 06 -14 70 64 05.

Duitse dag

juli 2019
Op 13 juli was in Gennep de Duitse Dag  in het kader van het programma van SumMmertime 2019. In de samenwerking en de uitwisseling met onze buurgemeente Goch werden  een aantal bezoekers door de Wensbus Gennep (Wunschbus)  in Goch opgehaald.

Veel inwoners uit de gemeente Goch hadden door het fraaie weer gekozen om op de fiets of met eigen vervoer naar Gennep te komen.

Belangstellenden konden met  de deskundige uitleg van enkele Stadsgidsen een goed beeld krijgen van de historie van Gennep.
In de Kenniskeuken van de Bibliotheek kon men de— Expositie 150 jaar BoxtlerBahn —bezoeken en ook het Petershuis was onderdeel van deze historische mijlpaal.

Op de Markt in Gennep kon men onder het genot van een drankje genieten van de muziek van de Duitse band Jazz im Gluck en de band Chapeau uit Heijen.
Al met al was het een zeer geslaagde dag en kon  op het einde van de dag een aantal van onze Duitse gasten weer met de Wensbus (Wunschbus) naar Goch worden terug gebracht worden.
De geste om met de Wensbus een bezoek aan Gennep te kunnen brengen werd door onze gasten zeer op prijs gesteld en verstevigd de goede band met onze buurgemeente.

De uitwisseling en Expositie 150 jaar BoxtlerBahn zijn  mogelijk gemaakt  door de samenwerking van de stichting Gennep Niers Goch (GNG) en de Heimatverein Goch met financiële ondersteuning van de gemeenten Gennep, Goch en de Euregio.

Op video

Wensbustocht 29 juni 2019

juni 2019
De gemeente Gennep heeft 2019 uitgeroepen tot “Het Jaar van de Ontmoeting” en daar een aantal activiteiten aan vastgeknoopt. Om mensen die pas sinds kort in Nederland en de gemeente Gennep wonen, mensen met een migratie-achtergrond die er al langer wonen en mensen met Nederlandse achtergrond die in de gemeente wonen kennis met elkaar te laten maken.
De wensbus ondersteunt dit initiatief  en verleent graag haar medewerking door het beschikbaar stellen van de bus + chauffeur. Dit jaar zijn er 8 tochten gepland waarvan dit de derde was.
Op zaterdag 29/6 reden 7 deelnemers (4 ouderen en 3 statushouders) met chauffeur Paul Mengelberg vanaf het ontmoetingspunt “De Goede Herder” naar zorgboederij “‘tHuijs aan de Niers“. Vandaar ging via allerlei markante punten in Gennep naar de loswal aan de Maas. Vervolgens bezocht men de Martinustoren en het Genneper huis. Daarna werd voor de lunch koers gezet naar “het Ottertje” in Ottersum. ‘s-Middags werd koers gezet naar de museumsmederij in Ven-Zelderheide.
In verband met de grote hitte (>30 graden) hadden Theo en Marije Peters het smidsvuur maar niet aangestoken. De excursie was er echter niet minder om door de vele historische verhalen en anekdotes die Theo wist te vertellen.

Wensbustocht 23 februari 2019 (naar de website kbogennep.nl)

Op deze zaterdag werd de wensbus  gereden door Harry van den Bogaert.  Als “passagiers” kunnen er 4 leden van de KBO en 4 nieuwe Gennepenaren mee. Toen ik gevraagd werd om mee te gaan was ik enthousiast: Gezellig een mooie informatieve rit door de omgeving met een groepje mensen. Aangezien ik al jaren betrokken ben bij het taalonderwijs aan mensen die hun land ontvlucht zijn vanwege diverse oorzaken, trok de samenstelling van de groep mij zeker aan.  De eerste dag was zaterdag 23 februari en de weergoden waren ook verheugd over het idee.